Yogales voor ontspanning en verdieping in Hoogland, Amersfoort. YamaYoga heet je van harte welkom op Montessorischool De Kosmos. Ik geef op dit moment yogalessen aan vier groepen van maximaal twaalf deelnemers.

  • Maandagavond groep 1: 19:30 – 20:30 (groep is vol)
  • Maandagavond groep 2: 20:45 – 21:45 (voor mensen met yoga ervaring, 2 plekken vrij)
  • Woensdagavond groep 1: 19:30 – 20:30 (1 plek vrij)
  • Woensdagavond groep 2: 20:45 – 21:45 (groep is vol)

Wat is een yogales?

Een yogales is te vergelijken met een avontuurlijke reis door het lichaam. Je staat, zit en ligt in verschillende houdingen en daarin kun je ontdekkingen doen. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat je lichaam eerst niet mee lijkt te weken, maar na een tiental lessen zowaar soepeler en prettiger begint aan te voelen. Het lichaam is eigenlijk een deur, een portaal naar steeds diepere ontspanning. Wat je zult zien, wanneer je door deze deur gaat is van tevoren niet te voorspellen; de ene week kan dat heel anders zijn dan de andere. Het vertelt je meestal iets wat je mee kunt nemen in je dagelijks leven. Daarmee is het een wekelijks uurtje voor en met jezelf om te ontladen en weer op te laden.

Welke vorm van yoga geef ik?

De yogalessen bij YamaYoga hebben hun oorsprong in de Hatha Yoga. Hatha Yoga is het bewust worden van het middelpunt tussen schijnbare tegenstellingen zoals wij die in ons leven over het algemeen ervaren, zoals hollen of stilstaan, vertrouwen en onzekerheid, blijdschap en verdriet, onafhankelijkheid en hechting. Het is mogelijk te ontdekken dat temidden van deze krachten een rustpunt bestaat. Dit voelt als een ruimte, waarvandaan je het leven zoals het zich voordoet kunt waarnemen zonder heen en weer geslingerd, of uit balans gebracht te worden door de gebeurtenissen en situaties. Door de jaren heen heb ik mij verdiept in verschillende tradities, met name de Advaita Vedanta en Kashmiryoga. Daarnaast heb ik bij verschillende leraren/leraressen inspiratie opgedaan, waardoor de lesvorm niet meer onder één noemer te vangen is.

Over het algemeen zijn de yogalessen zacht van aard, gericht op invoelen en verinnerlijking. De uiterlijke yoga-houding, die vaak gestuurd wordt door wilskracht, verwachtingen en waarde-oordelen is voor mij minder belangrijk dan hoe het van binnen voelt. Je lichaam kan niet ontspannen als er wilskracht bij komt kijken. Ware ontspanning komt van binnenuit en het lichaam kan die ontspanning spontaan volgen. Vandaar dat ik aandacht besteed aan aandacht, adem, ruimtelijkheid en het ontdekken van een duurzame kracht vanuit een diepe ontspanning.

Spreekt dit jou aan? Meld je dan aan voor een gratis proefles.

Hoe ziet een yogales eruit?

Over het algemeen bestaat een yogales uit een aantal onderdelen, waarvan een of meerdere aan bod komen:

  • losmaken van gewrichten en spieren (pavanmuktasana)
  • yogahoudingen (asana)
  • yogaflow (vinyasa)
  • ademhalingsoefeningen (pranayama)
  • ontspanning (savasana, yoga nidra)
  • stilte, meditatie

Een les duurt ruim een uur.